A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola 50 diákja és 3 pedagógusa október második hetét Erdélyben töltötte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő HATÁRTALANUL! pályázatán, immáron 3. alkalommal nyertük a kirándulást.

A komoly előkészületeket igénylő munka után október 6.-án szombaton reggel kezdetét vette egy csodálatos körutazás. Nagy várakozással, előzetes ismeretek birtokában és lelkileg felkészülten vágtunk neki az ötnapos útnak. Talán nem is gondoltuk, inkább reméltük, hogy az élmény, ami vár ránk, felejthetetlen marad. Az utazás során a buszon végig kellemes hangulatban telt az idő; versekkel, legendákkal kiselőadásokkal hangolódtunk a következő város történelmi, irodalmi kincseire, látnivalóira.

Az első megállónk Aradon volt, ahol az emlékműnél kis műsorral emlékeztünk a 13 aradi vértanúra, majd megkoszorúztuk az emlékhelyet. Útra keltünk Déva felé, megismerkedtünk a város rövid történetével, felidéztük a Kőmíves Kelemenné balladáját, amely Déva várához fűződik. Felvonó segítségével jutottunk fel a várhoz, ahol csodás panoráma tárult a szemünk elé.

Késő este érkeztünk Parajdra, szállásunkra, ahol erdélyi töltött káposztával vártak minket.

Egyik legnagyobb élmény a sóbánya meglátogatása volt, ahol 2 órát töltöttünk. Ezen a meseszép kistájon található a parajdi sótelep, Európa egyik legnagyobb sólelő helye. Az óriási sótömb 1,2 x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú, és a megdöbbentő 2,7 km mélységben gyökerezik. A parajdi sóvagyon több száz év kibányászható kősóját rejti magában és Erdély egyik „feneketlen” kincsesládája. Sóvidék kevésbé ismert, ám szintén nagyon látványos természeti értéke a parajdi Sószoros. A "Sószoros", lényegében a Korond-patak szurdokvölgye a Sóhát dél-nyugati részén terül el. A Sóháton főleg dolinák, víznyelők teszik változatossá a tájat, ezzel szemben a Só-szorosban – ahol a só kibújik az agyagrétegek alól – éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadott. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállóak, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek. A gyönyörű őszi színek közül vakító fehérjével messziről kitűnt a só.

Megismertük, hogy hogyan keletkezett a valóságban, pl. a Gyilkos tó, a Medve-tó, Tordai hasadék és utána meghallgattuk a legenda szerinti történetet is.

Aki először utazik Erdélybe, már a Királyhágó hegyeit látva is elájul a gyönyörűségtől, de meg kell mondjam, hogy az erdélyi utazás alkalmával ezek a hegyek csak gyenge ízelítőt adnak abból a látványból, amit a Székelyföldön tapasztal meg az, aki rászánja magát egy erdélyi kirándulásra. Néhány száz kilométerrel délebbre, ahogyan elérjük Maros megyét, egyúttal elértük a Székelyek lakta vidékeket is és gyakorlatilag egyre beljebb haladunk Európa egyik legcsodálatosabb hegyvidékébe a Kárpátokba. A Békás-szoros szintén rendkívüli látványokat nyújt az oda látogatóknak.

A Békás-szorost 1971-ben védetté nyilvánították. Befelé haladva csak kapkodtuk a fejünket a látnivalók felé. A völgy egyre jobban szűkül. Kétoldalt mellettünk 200-300 m-es függőleges sziklafalak, amely tövében nagy erővel szorít magának helyet, a vágtató Békás-patak. Önkéntelenül is elgondolkoztunk azon, mely isteni erő lehetett képes ezt a csodát megteremteni. A két oldalon szinte függőleges sziklák között folyton az az érzésünk volt, hogy ránk dőlnek. Mikor kiszálltunk a buszból szinte szédültünk a több száz méteres sziklafalak tövében. Eljutottunk a Békási-víztárolóhoz, félelmetes látványt nyújtott a magas gát és a mögötte magasodó víz.

Bözödújfalu a romániai falurombolás jelképévé vált, ugyanis elárasztották, így lakói elmenekültek, a házak pedig összedőltek a vízben. A falu templomát újjáépítik, mely az összetartozás jelképe lesz, adományunkkal ehhez mi is hozzájárultunk. Jártunk Kőrispatakon, Európában egyedülálló szalmakalap múzeumban, ahol a 2 m-es Guinness rekord méretű kalapot is fel lehetett próbálni. A gyerekek nagy figyelemmel hallgatták Szőcs Lajos szívünkre, érzelmünkre ható szavait. Ennek a településnek van saját fizető eszköze, az 1 székelykézfogás, amit a mai napig is használnak. Jártunk Csíkszeredán és Csíksomlyón is.

Gyönyörködtünk Szejkefürdőn a domboldalon felvezető székelykapukban.

Maradt egy kis időnk vásárlásra is, Korondon és Farkaslakán költhettük pénzünket jellegzetes székelyföldi ajándékokra. Meglátogattuk a parajdi Áprily Lajos magyar iskolát. Bemutattuk egymásnak városunkat, közösen énekeltünk és a gyerekek által gyűjtött könyvekkel, ajándékokkal és társasjátékokkal kedveskedtünk az erdélyi gyerekeknek.

Csodálattal töltött el bennünket a Székelykő – Ordaskő tövében meghúzódó, mindössze 550 lelket számláló kis magyar falu, Torockó. A jellegzetes zöld ablakú, fehér falú házak nyugalma az itt lakók tiszta lelkületét, egyszerűségét tükrözték vissza. Erdély egyik legszebb faluja, ahol kétszer kel fel a nap.

A vidék világhírű természeti csodája a Tordai-hasadék, a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc a tetejétől a talapjáig kettérepedve, felettünk 250-300 magas sziklafalak emelkedtek.

Kolozsváron megkerestük Mátyás király szülőházát, majd a Szent Mihály templom mellett álló Mátyás király lovas szobránál elkészítettük utolsó csoportképünket, majd a festői panorámájú Királyhágón keresztül érkeztünk az Alföldre.

Rengeteg helyen jártunk, sok csodát láttunk, néhányunk kivételével életükben előszőr jártak Erdélyben. Élményekben gazdagon tértünk haza.

Hálásak vagyunk vendéglátóinknak (Csűr Panzió-Parajd), akiknél szinte luxusszállodai körülmények között lakhattunk és finom erdélyi ételekkel (csorba leves, tárkonyos pityóka leves, húsgombócos paradicsomleves, padlizsánkrém, zakuszka, kürtöskalács) kényeztettek minket.

 

Képek megtekinthetők: ITT

Máté Bálintné

pedagógus


 

 

Az idén is megrendeztük a városi íjászversenyt. Az indulók száma több volt mint a tavalyi évben, annak ellenére, hogy csak két iskola képviseltette magát. (Szent Kereszt Katolikus Iskola, Táncsics)

 

A 42 versenyző közül a következő eredmény született:

 

5-6-os korosztály:

I. Kovács Tamás (6.i) - Táncsics Mihály Általános Iskola

II. Huszár Levente (5.i) - Táncsics Mihály Általános Iskola

III. Tóth Kinga (6.c) - Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola

 

7-8-os korosztály:

I. Karsai Roland (8.i) - Táncsics Mihály Általános Iskola

II. Kiss Olivér (7.c) - Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola

III. Sebők-Dömös Borbála (8.z) - Táncsics Mihály Általános Iskola

 

A csapat versenyt a Táncsics Mihály Általános Iskola nyerte.

Képek a versenyről megtekinthetők: ITT

 

Mindenkinek gratulálunk, köszönet a segítőknek!

 

Sebők Attila

testnevelő pedagógus 


 

 

2018. október 10-én iskolánkban immár 8. alkalommal rendeztük meg a Benedek Elek nevét viselő kistérségi szövegértési versenyt. Ebben az évben 17 iskola, 3. és 4. osztályos kisdiákját, több mint 150 gyermeket köszönthettünk az ünnepélyes megnyitón.

A hagyományokat követve a harmadikosoknak egy mesét, a negyedikeseknek pedig egy mondát kellett feldolgozniuk. A változatos feladatokban a jelentkezők próbára tehették tájékozottságukat, figyelmüket, a szöveget értő és értelmező képességüket, logikus gondolkodásukat, kifejezőkészségüket.

Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre több iskola csatlakozik kezdeményezésünkhöz, ért egyet a versenyfelhívásban megfogalmazott céljainkkal, ezzel is segítve a tehetséges diákok versenyszellemének kibontakoztatását. A felkészítőknek ez a délután arra is lehetőséget nyújtott, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, kötetlen beszélgetés közben jobban megismerhessék egymást.

A feladatlapok megírása után szabadidős programokkal várták a délutános tanítók a gyerekeket a javítás ideje alatt. Választhattak kézműves foglalkozások, társasjátékok, udvari játékok és a népmesék megunhatatlan sorozatai közül.

A feladatlapok feldolgozása után az eredményhirdetésről senki sem távozott üres kézzel. Mindenki átvehette a szövegek díszkeretes tekercsét. Az emléklapok kiosztása után a jól teljesítők választhattak egy-egy könyvjelzőt is. Ezután következtek a legizgalmasabb pillanatok, az első hat helyen végzettek könyvjutalmat és oklevelet vehettek át. Ebben az évben többen kimagasló teljesítményt nyújtottak, több holtverseny is kialakult, természetesen a díjazás sem maradt el.

 

A helyezettek a következők:

 

3. osztályosok:

I. Papp Noémi - Tessedik Sámuel Általános Iskola, Albertirsa

II. Buzási Adél - Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola, Cegléd

II. Bőszény Izabella - Somogyi Imre Általános Iskola, Abony

III. Lantos Gréta - Kókai Kossuth Lajos Általános Iskola

III. Füle Péter - Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola, Cegléd

III. Császi Balázs - Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda

IV. Török Viktória - Kókai Kossuth Lajos Általános Iskola

IV. Faragó Gyöngy Virág - Nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola

V. Adonyi Anna - Farmosi Általános Iskola

VI. Csizmadi András - Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola

VI. Samu László - Tápiósági Papp Károly Általános Iskola

VI. Zala Zsófi - Farmosi Általános Iskola

VI. Sziládi Viktória - Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda

VI. Horváth-Nagy Réka - Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola

 

4. osztályosok:

I. Jezsik Luca - Kókai Kossuth Lajos Általános Iskola

II. Szathmáry Frida Bíborka - Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola, Cegléd

II. Farkas Csaba István - Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola

III. Molnár Petra - Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda

III. Kőházi-Kis Dóra - Nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola

III. Turza Mária - Imre Sándor Általános Iskola, Szentlőrinckáta

IV. Kovács Botond Bálint - Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola

IV. Nyika Zsófia Stefánia - Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola

V. Sasvári Bálint - Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola

VI. Schleisz-Bognár Kristóf - Nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola

 

A versenyben indulók eredményei megtekinthetők: ITT

Képek a versenyről megtekinthetők: ITT

 

Mindenkinek gratulálunk!

 

Vincze József Zsoltné

szervező pedagógus